Δελτίο Τύπου

ShareThis
Δημοσίευση: 27-05-2022 10:42 | Προβολές: 381

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τη διοργάνωση του επιστημονικού Συνεδρίου «Η Κέρκυρα του 2042» με τη συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κέρκυρας (ΤΕΕ/ΤΚ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) παρέθεσαν ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚ κ. Γιάννης Μεταλληνός και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔΙΝ κ. Γιάννης Τρεπεκλής.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάσθηκαν οι στόχοι του συνεδρίου που αφορά στην Κέρκυρα σε βάθος εικοσαετίας, με επίκεντρο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η πανδημία, ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή, κατέδειξαν την ευκολία επηρεασμού της ζωής των ανθρώπων στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον επιβάλλεται ένας μακρόχρονος σχεδιασμός, με επιστημονική τεκμηρίωση και μεθοδολογία, ο οποίος θα θέτει μεν στόχους, θα εμπεριέχει δε την ευελιξία αλλαγών για την αντιμετώπιση νέων αγνώστων ακόμη κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εισηγητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και ταυτόχρονα γνώστες των τοπικών προβλημάτων, έχουν ήδη προσκληθεί να διατυπώσουν τις επιστημονικές απόψεις τους ως προς τον προαναφερόμενο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τομείς ενδιαφέροντος όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η υγεία, η γεωργική παραγωγή, η έρευνα/καινοτομία και η πολιτική προστασία είναι μερικές μόνο από τις θεματικές του συνεδρίου.

Η Κέρκυρα των Τεχνών και των Γραμμάτων, τοποθετημένη ευνοϊκά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει μέσα στους αιώνες ανταπεξέλθει σε χαλεπούς καιρούς συνδυάζοντας τον πολιτισμό της, την κουλτούρα των κατοίκων της και την ανθηρή οικονομική δραστηριότητα. Στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον, απαιτείται από όλους (Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά Ιδρύματα, Τοπικοί Φορείς, Κάτοικοι κ.ά.) να υπηρετήσουν τον διαχρονικό συμβολισμό που φέρει το όνομα «Κέρκυρα» κοιτώντας μακριά στο μέλλον. Φιλοδοξία αυτού του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό, τα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν, θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ της περιφέρειας και όλων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του τόπου.

Το συνέδριο «Η Κέρκυρα του 2042» θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-23 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας. Περισσότερες πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες στο https://conferences.ionio.gr/kerkyra2042/.


Επιστροφή